Bijgewerkt op 29/12/2012

Nieuws
29/12
Bye !!
GastenboekShort track verslagen Seizoen 2006 - 07


Einde Seizoen

Het seizoen zit erop. Sam legde de nadruk vooral op de eerste helft van het seizoen met als afsluiter het Belgisch kampioenschap in Eeklo eind Februari. Als eerste jaars junior C zaten er dit seizoen logisch gezien geen overwinningen in. Hij deed vooral veel ervaring op door toch weer heel wat internationale toernooien te schaatsen. Vooral de "Global Club competition" in Torino was van een heel hoog niveau. Sam werd er tussen alle Europese toppers 11de en bij de eerste jaars 5de. In Groningen en Leeuwarden eindigde hij 4de en in Nottingham zelfs 3de. Een bijzonder mooi en onverhoopt resultaat was Sams 5de plaats op het Belgische kampioenschap bij de juniors, dit als jongste deelnemer. Sam maakte vooral een grote vordering op de 500m, toch de kroonafstand in het short track, en verbeterde op zowat alle toernooien zijn persoonlijk besttijd (niet minder dan 7 keer) met uiteindelijk een 47.75, gereden op het Belgisch kampioenschap : niet minder dan 3.44 seconden beter dan vorig seizoen, en nog 1.8 seconden boven het nationaal record. Op de 1000m presteerde hij vorig seizoen reeds uitermate goed en zat er, mede door de vele taktische wedstrijden, met nu een besstijd van 1.40.949 slechts een verbetering in van 2 seconden., echter opnieuw slechts 1.8 seconden boven het nationaal record. Volgend jaar nog een vol jaar de kans om die te proberen breken. Reeds in Torino schaatste Sam de limiet tijd voor deelname aan de nationale trainingen voor juniors, waar hij dus volgend jaar zal deel van uitmaken. Dus conclusie : opnieuw een zeer geslaagd jaar. Ook volgend jaar zal Sam zijn seizoen op vergelijkbare manier aanpakken, dus met vooral de nadruk op de eerste periode van het seizoen.


International Easter Cup Gent (7-8 April)

Er kwamen slechts 9 deelnemers bij de juniors C opdagen voor dit laat op het seizoen toernooi in Gent. Daardoor stond naast de 100m deze keer 2 keer een 500m op het programma. Ten slotte was er een superfinale over 1500m. Naast de lokale schaatsers waren er vooral Nederlanders aanwezig met in Sams categorie o.a. de gekende namen Zoutenbier, Bas Kuiper en Adwin Snellinck. Thomas Voste van de Brugse club nam als junior D deze keer deel bij de juniors C. Sam won op de 500m telkens zijn reeks op de 500m. Op zaterdag was dat voor o.a. Bas Kuiper en Boyd Zoutenbier. Op zondag voor Voste, Kuiper en Snellinck. In de finale moest hij het telkens logisch gezien tegen de 1 1/2 jaar oudere Timothy afleggen en eindigde hij telkens 2de. Matthias Voste kaapte 2 keer knap de derde plaats weg. Sams beste tijd was een 49.290, zowat 1.5 seconde boven zijn besttijd. Zeker geen slechte tijd gezien de slechte staat van het ijs en het besef dat Sam na een rustperiode in maart heel weinig op het ijs stond en al in voorbereiding is op het volgend wielerseizoen. Op de 1000m won Sam eveneens zijn reeks en werd in de finale terug 2de na Timothy in een behoorlijke 1.44.790. In de superfinale werd er vooral taktisch, en dus met een trage start, gereden. Ook hierin werd Sam terug 2de.


Belgisch kampioenchap Eeklo (24 Februari)

Er kwamen bij de juniors (14 - 19 jarigen) 12 deelnemers opdagen. Sam, als eerste jaars junior was er de jongste van allen. Als eerste stond de 1500m op het programma. Een afstand die Sam tot nu toe slechts 2 keer had gereden. Zijn halve finale, die met 6 werd gereden, kende een vrij trage start. Sam zelf plaatste zich goed in derde stelling en ging om het tempo toch wat op te drijven even aan de leiding. Toen Benjamin Gardin de verwachte versnelling plaatste moest hij de anderen voor laten maar haakte toch als voorlaatste zijn wagonnetje aan en kon in het spoor van Gardin, Duvivier, Robin Van Steen en Michiel Verkem 5de eindigen in toch nog een besttrijd van 2.41.07. In de B-finale plaatste hij zich weeral slim in 2de stelling en reed ook zo de rit uit na Michiel Verkem in een tijd van 2.41.76.

De volgende afstand op het programma was de 500m. Op deze kroonafstand van het shorttracken deed Sam het onverhoopt goed door de finale, deze keer met slechts 4 rijders bevochten, te halen. In de kwartfinale werd hij derde na Maarten Slembrouck en Michiel Verkem maar mocht als beste derde toch mee naar de halve finale. Hierin nam hij een fantastische start als tweede na Maarten Slembrouck. De andere twee rijders, Kim Duvivier en Robin Van Steen, legden Sam het vuur aan de schenen. Robin nam hierbij zo'n risico's dat hij een valpartij veroorzaakte waarbij hijzelf , Duvivier en Sam onderuitgingen. Sam kwam al eerste recht en stevende op de 2de plaats af, maar de wedstrijd werd afgefloten. Dus opnieuw starten, maar dan zonder Robin die een logische DQ kreeg aangerekend. Echter niet getreurd want zelfde scenario en deze keer hield Sam de volle 4 1/2 ronde vol. Met een nieuwe besttrijd van 48.19 mocht hij naar de finale. Vanuit positie 4 startend kon hij logisch niet meer dan aanklampen met Arno Jaspers, Maarten Slembrouck en Timothy Dewispelaere, maar dat deed hij wonderwel en zo schaatste hij naar een ongelooflijke 47.75 ! efkens een verbetering van 3.36 seconden t.o.v. zijn besttijd van vorig seizoen.

In de kwartfinales van de 1000m eindigde Sam tweede zodat hij weer naar de halve finale mocht. Hierin bleek hij logisch gezien niet opgewassen tegen Arno Jaspers (A-junior) en moest ook Robin Van Steen nipt laten voorgaan zodat hij in de B-finale terecht kwam. Hierin ging Sam zonder enige reden onderuit en werd dus 4de. Wel mocht hij door zijn finaleplaats nog de superfinale over 1500m schaatsen in gezelschap van Arno Jaspers, Maarten Slembrouck, Robin Van Steen en Timothy Dewispelaere. Hierin kwam jammergenoeg een schaatsmes los van zijn schoen zodat hij nog eens tegen de grond ging en zijn kansen niet kon verdedigen. Niettemin haalde Sam een onverhoopte 5de plaats op dit Belgisch kampioenschap en is hiermee, samen met zijn uitstekende tijd op de 500m, uitermate tevreden.

Video : 500m Finale met Jaspers, Slembrouck en Dewispelaere met nieuw PR van 47.75

Sfeerfotos


Ranking wedstrijd Brugge (17 Februari)

Twee afstanden, de 500m en de 1000m stonden op het programma van deze rankingwedstrijd in Brugge.
Een goede opkomst met 13 deelnemers bij groep 2 (Juniors C en D). In de reeks over de 1000m ontweek Sam de betere deelnemers en won die in een logisch matige tijd van 1.50.33. In de finale kwam hij uit tegen Timothy Dewispelaere, Matthais Voste en Joshua Dhondt. Hij kwam er bij een inhaalbeweging echter ten val en moets zich dus met de 4de plaats tevreden stellen. Timothy Dewispelaere won met klein verschil voor Matthias Voste. In de 500m reeks kreeg Sam redelijk wat tegenstand van Joshua Dhondt die hem vergezelde naar de finale. Leuk dat Joshua na een tijdje zonder competitie short track weer de draad heeft opgenomen en het onmiddellijk vrij goed doet. Sam kende in de finale, waarin hij nochtans uit de goede positie 2 mocht vertrekken, een niet zo'n beste start en moest Timothy Dewispelaere onmiddellijk een 3-tal meter laten rijden. Hij kreeg het gat niet dicht en eindigde als 2de in een nog verdienstelijke tijd (zijn 3de beste) van 48.78. Timothy Dewispelaere zette een nieuwe besttijd van 47.46 neer. Jammer dus van Sams slechts start, ander zat er voor hem ook wellicht een nieuwe besttijd in... maar daar krijgt hij volgende week op het Belgisch kampioenschap in Eeklo een nieuwe kans voor, waar hij bij de juniors een van de jongste deelnemers zal zijn. Dus aan de tegenstand zal het dus niet liggen. Vraag is of het Eeklose ijs voldoende goed zal zijn om toptijden neer te zetten. Afspraak volgende zaterdag in de Yeti vanaf 8u (opwarming) tot 16u voor reeksen en finales over 1500m, 500m en 1000m.


25ste Friesland Cup, Leeuwarden (27-28 Januari)

Door de afwezigheid van de Italianen een minder sterke bezetting dan vorig jaren op deze short track klassieker. Sam won hier vorig jaar als 2de jaar junior D en werd 2 jaar geleden als 1ste jaars 10de. Toch nog veel goede rijders onder de 19 deelnemers: Lepaepe, Anderl, Dewispelaere, Bokkerink, Kuiper, Schepers, Westerman, om er enkele te noemen. Sams amibitie was om hier top-5 proberen te rijden, eventueel via een finale (500m of 1000m) de 1500m superfinale te halen en als het even kon een betere persoonlijke tijd neer te zetten. Hij startte sterk met een overwinning op de 1000m, waarin hij vanop de kop vertrok en de Nederlander Bokkerink, in het verleden steeds de betere van Sam, er in de laatste ronden van reed. Hij zette met een 1.43" meteen de beste tijd van alle deelnemers neer. Niettemin kreeg hij in de halve finale met dezelfde Bokkerink, Anderl en Bas Kuiper drie taaie klanten voorgeschoteld. Zoals in de reeks nam hij weer resoluut de leiding en wou hij er een rappe race van maken. Halverwege gingen Bokkerink en Anderl aan de leiding. Sam wou onmiddellijk opnieuw versnellen maar ging wat te onstuimig terecht, kwam ten val en kreeg een diskwalificatie er bovenop. Jammer, want net zoals in de reeks ging Bokkerink de laatste 2 ronden dood, zodat mits wat langer af te wachten er zeker een finale plaats in zat. Dan maar de C-finale gereden en gewonnen. Op de 2 dag maakt Sam veel goed op de 500m. Hij kwam in de reeks tegen Lepaepe uit en moest die logisch laten voorgaan maar eindigde wel tweede, en dat in de 2de beste tijd van allen. Begrijpe wie begrijpe kan maar hij kreeg 2 winnaars van de reeksen tegen hem in de halve finale :  Anderl, Kuiper en Bokkerink. Sam mocht wel op positie 1 starten. Hij ging er als snelste vandoor en moest enkel Anderl op anderhalve ronde voor de finish laten voorgaan. Opnieuw de 2de tijd voor Sam, sneller dan Lepaepe !, en dus mocht hij in de finale op positie 2 starten. Anderl dus op 1, Lepaepe op 3 en Westerman op 4. Sam ging er als 2de vandoor maar moest Anderl snel laten gaan. Hij hield echter Lepaepe 3 ronden achter zich en finishte uiteindelijk als 3de in een nieuw PR van 48.210" !. Het diep gaan in die finale zat tijdens de superfinale over 1500m blijkbaar nog wat in de kleren. Sam startte goed en schaatste gewoon zijn eigen tempo. Gevolg : alle anderen volgden op afstand. Dit tot Lepaepe een versnelling plaatste en op en over Sam ging. De laatste ronde waren er duidelijk te veel aan voor Sam. Westerman naderde nog fel zodat Sam hem maar net voorbleef. Anderl viel nog zodat hij ook nu 3de eindigde na Lepaep en Kuiper. Het leverde hem een 4de plaats in de eindstand op en overwachts zelfs een trofee (beker), die door coach Jill werd afgehaald, terwijl wij al huiswaarts waren.

Fotos genomen door Dhr. Verbeeck :

Start halve finale 500mSam als eerste weg

Sam neemt initiatief in de 1500m SuperfinaleFotos genomen door Vincent De Cleer :

In het spoor van de Duitser Anderl (Finale 500m)


Aan de start van de Superfinale 1500m naast Westerman en Kuiper Coach Jill met de trofee voor de 4de plaats

Junior British Open, Nottingham (28-29 December)

De 18de British Open in Nottingham kon in deelnemersveld zeker niet de vergelijking doorstaan met de vorige, sterk internationaal bezette, edities. Naast de Britten stonden immers alleen een kleine delegatie Nederlanders en 10 Belgen aan de start : Jeroen, Sam en Selim vertegenwoordigden STKG. Jammer, want het goede ijs en de prachtige arena lenen zich voor goede prestaties. Door het geringe aantal deelnemers reden in de jongere categorieen jongens en meisjes samen, behalve in de superfinale. Sam kwam uit tegen 8 jongens en 9 meisjes.

Sam kende een goede eerste dag. Hij won zijn heat van de 1000m en ook de halve finale zonder veel problemen. Telkens reed hij met de handrem op want hij wou alles op de finale zetten om een nieuw PR te rijden. Sam ging in de finale aan kop van start en stak er meteen snelheid in. Jack Whelbourne nam na anderhalve ronde over maar ging geleidelijk aan vertragen. Sam vond het tempo te traag en nam terug over. Een versnelling van Whelbourne, op 2 ronden van het einde was iets te bruusk voor Sam zodat hij uiteindelijk een seconde moest prijsgeven op sterke Jack. Sam's tijd mocht echter gezien zijn : 1.40.949, meteen goed voor een nieuw PR. De 2de dag plande Sam een zelfde scenario op de 500m. Tot en met de halve finale geen probleem. Opnieuw 2x winst. In de halve finale ging Sam echter onvoldoende door en kreeg met zijn tijd van 49.39 slechts startpositie 3 in de finale. Op 1 stond Jack Whelbourne, op 2 Nathan Soles en op 4 Mathilde De Cleer. Sterke starter Soles ging er als 1ste vandoor, gevolgd door Whelbourne, Sam en Mathilde. Whelbourne plaatste na 1 ronde voor het ingaan van de bocht een aanval buitenom en Sam volgde, maar werd door een uitwijkbeweging van Soles uit evenwicht gebracht en kwam ten val. De superfinale over 1500m werd met 6 schaatsers gereden. Sam kwam ook hierin ongelukkig ten val, door een put in het ijs, veroorzaakt door een val de ronde voordien. Hij krabbelde snel recht en finishte toch nog 3de. Dit werd ook zijn plaats in de einduitslag, na Whelbourne en Soles.

Video 1000m finale 1000m met Whelbourne en Mathilde De Cleer

Podium met Whelbourne en Soles (Foto Vincent De Cleer)
Global Club Competition Torino (17-19 November)

De Global Club competition is een wedstrijd voor short track clubs die elke de 2 jaar wordt georganizeerd. Dit jaar was het de beurt aan Turijn. Plaats van gebeuren was het Palaghiaccio Tazzoli waar tijdens de Olympische winterspelen eerder dit jaar de shorttrackers trainden. Er kwamen dit jaar rijders uit 13 verschillende land op het ijs, en dit verdeeld over 3 dagen, van vrijdag 17/11 tem zondag 19/11, en over 2 verschillende ijsbanen. Samen met 6 andere schaatsers van “Kristallijn”, voorzitter Antoin, coach Simon, en enkele ouders, reisde Sam reeds op woensdag af per vliegtuig. Op woensdagavond en donderdag werd er nog eens duchtig getraind op de “blauwe baan”, de ijsbaan waar Sam zijn wedstrijden ging rijden, behalve dan de aflossingen die doorgingen op de ”rode baan”, de hoofdbaan die omringd was door prachtige tribunes.

In Sam’s categorie, bij de junioren C, kwamen 29 rijders aan de start waaronder 2 Canadezen en een Nieuw Zeelander. Verder behalve Tomasso Dotti, bijna alle betere Europeanen. Op de eerste dag was er een bijzonder zwaar programma dat bestond uit niet minder dan 6 ritten : een 1000m reeks, een kwartfinale, een halve finale en een finale, evenals de reeksen en de kwartfinales van de 500m. Sam startte goed door zich als tweede, na de Pool Borrowski, te plaatsen voor de 1000m kwartfinale. Bij de beste 8 geraken was op deze afstand, een bijna onmogelijke opgave want hij kwam immers opnieuw tegen de sterke Borrowski en 2 andere goede 2de jaars Duitsers, Wolf en Anderl, uit. Hij weerde zich en ging goed mee tot halverwege, maar moest dan de rol lossen, en eindigde in een toch wat ontgoochelende tijd van 1.48. Het werd dus schaatsen voor plaats 9 t.e.m. 16. In zijn 3de race kwam hij opnieuw Wolf tegen. De anderen, De Nederlander Snellinck en de Zweed Lonnqvist leken een redelijke kaart. Sam deed wat hij moest doen en plaatste zich na Wolf als 2de voor de C-finale. Hij moest wel een gaatje laten op de Duitser en finishte in een tijd van 1.44.513, een heel stuk sneller dan in zijn reeks. In de C-finale kwam Sam zijn makker Timothy Dewispelaere tegen. Verder opnieuw Wolf en de Nieuw-Zeelander Tuhi. Het werd een spannende rit waarin Sam op het laatste opnieuw net de rol moest lossen en waarin Timothy nipt werd geklopt door de Duitser (film). Sam’s tijd van 1.43.371 bleef net boven zijn PR van 1.42.95. Jammer dat hij moest lossen want de 3de, Tuhi, reed 1.42.572. Niettemin een 8ste beste tijd op deze afstand en een 12de plaats in de rangschikking. Een 10de plaats voor Timothy.

De 500m dan. Sam reed de reeks met Jack Whelbourne, de Italiaan Salzani en de Fransman Beauchamp. Hij hield het als enige een 2-tal ronden vol in het spoor van Jack en schaatste naar een tweede plaats in een nieuw PR van 49.188 (film). In de halve finale trof hij schaatswonder Cyril Lafarge, de Nieuw Zeelander Bradly Tuhi en Snellinck aan. Tuhi, vorig week nog 5de in Bormio, leek een bijzonder moeilijke klant om van een mogelijke 2de plaats te houden. Maar Sam ging er zeer snel vandoor en had op de Nieuw Zeelander direkt een gaatje dat hij niet meer afstond. Hij plaatste zich aldus onverhoopt voor de halve finale, en dat weeral in een nieuw PR van 49.050 (film). Een heel goede maar met 6 ritten, een vermoeiende eerste dag dus. Snel wat eten in het restaurant op de ijsbaan, nog wat napraten in het hotel en onder de dekens om ’s anderdaags al om acht uur terug paraat te zijn voor de opwarming.

De tweede dag begon fantastisch. Eerst was er de halve finale tegen 3 toppers : Cyril Lafarge, de Pool Borowski en de Canadees Tim Hempsall. Lafarge ging er alleen van door. Sam moest in de eerste ronden ook de twee anderen laten gaan maar reed er dan naartoe. Juist op dat moment verloor hij zijn evenwicht en kwam, gelukkig zonder erg, ten val (film). Jammer want de 3de, de Canadees Hempsall, schaatste een tijd van 47.9 bij elkaar. Een 48 zat er dus wel degelijk in. En dat bewees Sam in de B-finale. Opnieuw tegen Hempsall dus, en uit de andere halve finale kwamen de ”verliezers” Timothy Dewispelaere en de Fransman Thibault Crolet over. De 4 bleken dicht aan elkaar gewaagd. Sam diende door zijn val in de halve finale te starten vanuit positie 4 en door niet zo’n beste start bleef hij ook tot halverwege in die positie. Dan deed Timothy, in 2de positie schaatsend, een paar keer de deur dicht voor Crolet : gelukkig geen diskwalificatie. De 2de keer kwamen ze bijna ten val en doordat Crolet uit evenwicht raakte kon Sam positie 3 inpikken. Uiteindelijk moest hij in de laatste ronde nog een klein gaatje laten op zijn 2 voorgangers maar zijn tijd was nog steeds fantastisch : 48.419 (film) of meer dan 1.3 seconden beter dan zijn beste prestatie 3 weken voordien in Reims. Het bleek achteraf de 9de beste tijd gereden door de juniors C in Turijn. Ook een tijd die voldoet aan het criterium om mee te trainen met de nationale junioren. Na zijn 7de plaats op de 500m en met 2 afstanden gereden stond Sam op een prachtige 9de plaats. Timothy op een 8ste plaats.

Vervolgens stonden nog de reeks, de kwartfinale en de halve finale van de 800m op het programma. In de kwartfinale was de belangrijkste tegenstander de Nederlander Christian Bokkerink. Sam ging er als 1ste vandoor gevolgd door Bokkerink. De 2 andere rijders moesten al snel lossen. Sam koos deze taktiek omdat gedacht werd dat Bokkerink geen risicos zou nemen om een 1ste plaats proberen te bemachtigen. Maar met wat risicos nam hij toch de maat van Sam, zodat die tweede eindigde in een tijd van 1.22.591. Een flinke verbetering van zijn tijd in Groningen, die meer dan 1.26 was, maar gezien een 800m bijna nooit gereden wordt zegde dit niet zoveel. De kwartfinale dan tegen Lafarge, Bokkerink en de Duitser Ziemke. Lafarge was natuurlijk geen haalbare kaart en dus werd de taktief afgesteld op Bokkerink. Starten in zijn zog en hem op 2 ronden proberen passeren was de boodschap. Halverwege werd een 2de plaats en kwalificatie Sam in de schoot geworpen toen Bokkerink, met Sam in zijn spoor, onderuitging. Echter..... in de voorlaatste bocht maakt Sam eveneens een onbegrepen schuiver en foetsie halve finale. De derde, Ziemke, schaatst een tijd van 1.19.183 : het toont aan dat zowel Bokkerink als Sam er hard tegenaan waren gegaan. Een ontgoochelde Sam leek in de laatste 800m van de dag, voor een C-finale plaats schaatsend, wat de draad kwijt. Tegen 3 tegenstanders die hij moest aankunnen, gaat hij als 2de van start na de Duitser Falkner. De kleine Italiaan Roberto Anzi verrast hem en pakt halverwege zijn positie in. Sam is verrast en probeert onmiddellijk te remonteren maar raakt hierbij Falkner. Beide vallen, Sam krijgt er een logische DQ bij, en moet dus naar de E-finale. Anzi en Snellinck profiteren en mogen naar de C-finale.

’s Avonds stonden nog de ”relays” over een totale afstand van 3000m op het programma. Sam schaatste die met de B-juniors Selim Tanrikulu en Robin Van Steen en met C-junior Timothy Dewispelare. Tegen oudere tegenstanders werd op niks gehoopt maar door een val van 1 van de rijders van Nottingham eindigde STKG 2de in zijn reeks en plaatste zich zo voor de halve finale. Hierin was geen kruit gewassen tegen de Nederlanders uit Zoetermeer en het Franse team uit Albertville maar de Britten uit Alwych werden gediskwalificeerd en zo kan STKG de B-finale schaatsen tegen de teams uit Munchen en Malmo. Het werd een superspannende wedstrijd waarin nipt verloren werd van Malmo in een tijd van 4.40.003 , niet eens ver achter de winnaars uit Munchen die een 4.37.691 haalden (film). Deze fantastische wedstrijd en het eerdere gereden PR maakten deze dag onvergetelijk. Met 8 wedstrijden waren Sam en de 3 jongens wel ten einde krachten. Nog even met de schaatszak (wie ?) naar het hotel zwoegen, een pizza onderweg ophalen en die onder het bekijken van wat filmpjes in het hotel naar binnen werken, en deze drukke dag zat er weeral op. Gelukkig viel er ’s anderdaags maar 1 wedstrijd meer te betwitsen voor Sam.

Het werd een wedstrijd zonder veel belang. Sam trof er de goede Fransman Crolet aan in de E-finale van de 800m en hoopte op die manier nog een goede tijd neer te zetten. Dat deed hij ook met een 1.22.170, maar niet van het niveau dat er in zat in de kwartfinale van de vorige dag; de relays zaten misschien nog in de benen. Zoals in vele van de andere langere afstandswedstrijden moest hij de eerste, in dit geval Crolet, op het einde loslaten, en eindigde dus 2de of 18de in totaal. In de uiteindelijke einduitlag zakte hij hierdoor naar een 11de plaats. Wel een top vijf wat betreft de eerstejaars (voorafgegaan door Lafarge op 1, de Canadees Hempsall op 6, Bokkerink op 8 en Falkner op 9). Tevreden naar huis, via bus, trein en vliegtuig waarbij in Zaventem de STKGers een warm onthaal door talrijke supporters wachtte. Nu volgt wat relatieve rust. Het enige minpuntje lijkt immers dat de uithouding met het vele weerstandstrainen en de vele wedstrijden toch niet meer optimaal is.

Fotos van Sam en STKG in Torino

Video Relays 3000m B-finale in 4.40.003 na Munchen (4.37.691 en Malmo (4.39.867)

C-finale 1000m met Timothy, Wolf en Tuhi

Heat 500m met Whelbourne en Salzani

Kwartfinale 500m met Lafarge, Tuhi en Snellinck

Halve finale 500m met Lafarge, Borrowski en Hempsall

B-finale 500m met Hempsall, Timothy en Crolet
Hasselt Ranking wedstrijd (4 November)

Normaal stond op deze ranking de 500 en 1000m op het programma en zouden jongens en meisjes samen rijden. De organizatoren veranderden echter op de dag zelf het programma. Jongens juniors C en D reden wel tesamen maar zonder de meisjes en de 1000m werd vervangen door een 333m. Een afstand die normaal niet meer gereden wordt voor Juniors C. Toch wel bijzonder jammer, men moest immers om 5u uit bed om op tijd aan de start te staan. Sam won telkens zijn reeks en werd 2x logisch 2de na 2de jaars Timothy Dewispelaere in de finales. Op de 333m bracht hij zijn PR op 34.09 en op de 500m reed hij een 50.79, niet slecht maar ook niet fantastisch. In de eindstand werd hij dus logisch 2de. Het is nu uitkijken naar de "Global Club Competition" op het Olympische ijs in Torino van 17 tot 19 November. Er zijn ondertussen 32 deelnemers ingeschreven bij de Juniors C.
Reims Master Cup en Star Class  (27-29 Oktober)

Een nog sterker dan gewoonlijk deelnemersveld dit jaar in Reims. Niet minder dan 22 deelnemers bij de Juniors C waarin Sam als eerstejaars tussen vele Europese toppers vooral wou mikken op het verbeteren van zijn tijden, eerder dan op een mooie klassering. Vorig jaar nog werd hij hier als 2de jaars D vijfde. De winnaar van toen, Tomasso Dotti is er opnieuw bij. Andere sterke rijders zijn o.a. de Brit Jack Whelbourne, de Franse Sebastian Lepaepe en Crolet, Timothy Dewispelaere en de Italianen Martini en Anzi. Er dienen heats, kwartfinales, halve finales en finales betwist te worden op de 1000m (dag 1.) en de 500m (dag 2). Wie een finale haalt mag op dag 3 ook nog een 1500m superfinale rijden. Sam begint goed op de 1000m. Hij rijdt naar de leiding in zijn reeks en behoudt die voor de Italiaan Martini. Op die manier plaatst hij zich meteen bij de eerste 12. Door zijn overwinning ontloopt hij de belangrijkste toppers. In de kwartfinale moet rijdt hij het grootste gedeelte van de wedstrijd in het spoor van Crolet. Het wordt een spannende sprint. Crolet wint nipt voor Sam die op zijn beurt nipt Anzi voor blijft. Sams tijd is redelijk, 1.44.359 maar toch zo'n 1.5 seconde boven zijn persoonlijk record. Bij de laatste 8 is er nu geen ontwijken meer aan en Sam komt bij 2 kleppers terecht : Dotti en Lepaepe. Hij gaat resoluut aan de leiding en schaatst een klein gaatje bij elkaar. In hun poging om dit dicht te schaatsen maken zowel Dotti als Lepaepe bijna een schuiver, maar blijven wel recht. Ze halen Sam bij en laten hem, logisch ook, ter plaatse. Sam eindigt derde, weeral in een 1.44, en mag naar de B-finale (filmpje). Hierin treft hij ploegmakker Timothy Dewispelaere en de Italianen Martini en Anzi. Sam heeft geen zin meer om veel kopwerk te doen. Ook de anderen willen de wedstrijd niet openbreken. Dit wordt uiteindelijk niet in Sams voordeel. Na half wedstrijd versnelt Martini. Sam is wat verrast en is slechts als derde geplaatst. Uiteindelijk rijdt Timothy het gat dicht en kan Sam opschuiven naar positie 2. Bij het ingaan van de laatste ronde laat hij bij het ingaan van de eerste bocht echter een gat aan de binnenkant waar Timothy induikt. Sam wordt uiteindelijk derde achter Martinin en Timothy. Dotti wint de A-finale. De 500m dan. Met de Italiaan Martini en de Nederlander Zoutenbier ontloopt Sam in de reeks de echte toppers maar heeft toch redelijk moeilijke tegenstanders. Hij schaatst direct naar de leiding maar in de 2de ronde wil Zoutenbier in de bocht langs binnen passeren. Hij maakt een schuiver en neemt Sam mee in zijn val. Gelukkig voor Sam valt ook de Zwitser Keller. Sam is eerst te been en eindigt alsnog 2de na Martini. Zoutenbier wordt gediskwalificeerd. In de kwartfinale treft Sam Dotti, de Fransman Ledeme en de Nederlander Kelvin Van Ham. Dotti is duidelijk te sterk, maar Sam eindigt wel mooi 2de in een nieuw PR van 50.117. De grens van 50 seconden is nu dichtbij. De halve finale is weer het hoogst haalbare. Sam moet in de halve finale logisch Whelbourne en Lepaepe laten gaan. De twee schaatsen uiteindelijk een tijd onder de 47 seconden. Hij ligt wel mooi in 2de positie wanneer hij, wellicht wat te gedreven om in het spoor van de eersten te blijven, onderuit gaat. Jammer, want Martini, die nog achter ligt schaatst een tijd van 49.7. Alles dan maar op de B-finale (flimpje) om zijn tijd verder aan te scherpen. En het lukt nog ook. Vanuit startpositie 4 snelt Sam naar de 2de plaats in het spoor van Crolet. Hij zit hem op de hielen, kan blijkbaar iets sneller maar onvoldoende om hem te passeren. Hij eindigt wel mooi tweede in een nieuw PR van 49.719, voor de Italiaan Martini deze keer. Dotti wint ook de 500m finale en uiteindelijk de superfinale. Met 2x een B-finale en een nieuw PR op de 500m mag Sam tevreden zijn en lijkt hij klaar om van 17 tot 19 November een rol van betekenis te spelen in Torino (34 deelnemers). Ondertussen is er nog de ranking wedstrijd volgende zaterdag in Hasselt.

Fotos door Shorttrack Club Reims (volgen nog)

Fotos door Verbeek (volgen nog)

Video B-Finale 1000 m

Video B-Finale 500 m
Groningen Autumn Tournament (21-22 Oktober)

De eerste keer sinds lange tijd dat een Gentse delegatie deelnam aan deze wedstrijd voor juniors A,B en C. Er was bij alle categorieen een goede bezetting met de top van Nederland aanwezig. Bij de juniors C, Sam's categorie, 15 deelnemers. De af te leggen afstanden zijn 800m op de eerste dag en 500m op de tweede dag. Sam begint wat ongelukkig in zijn heat. Hij maakt bijna een schuiver en moet daardoor de Nederlander Zoutenbier laten voorgaan. Doordat hij slechts de tweede plaats haalt komt hij vervolgens uit in een zeer sterke halve finale met de Nederlanders Christian Bokkerink en Bas Kuiper. Hij is niet super en moet tevreden zijn met een derde plaats zodat hij naar de B-finale mag. Hierin komt hij uit tegen Boyd Zoutenbier, Mike Schepers en Simon Boonstra. Hij zet de puntjes op de i en wint nu wel zodat hij na de eerste dag toch nog op een verdienstelijke 5de plaats eindigt. De 500m dan. Sam wint, weliswaar in geen supertijden (telkens boven de 51 seconden) zowel zijn heat als de halve finale. Daarin blijft hij Kuiper, Zoutenbier en Westerman de baas. Pech dan in de finale waar hij op positie 4 moet starten. De andere deelnemers zijn van positie 1 naar 3 de Nederlanders Bokkerink en Kuiper en "Gentenaar" Timothy Dewispelaere. Timothy start als een raket en Sam probeert te volgen maar kan Bokkerink net niet passeren langs de buitenkant. Tot de laatste ronde blijft hij in hun spoor maar moet ze dan laten gaan. Timothy wint nipt, na ee klein schuivertje van Bokkerink. Sam eindigt derde in een nieuw persoonlijk record van 50.632 en mag door zijn finale plaats ook deelnemen aan de superfinale over 1000m. Hierin probeert hij van de eerste meters tempo te maken. Timothy volgt als eerste gevolgd door Kuiper, Bokkerink en Westerman. De eerste 3 rijden het gat dicht, Westerman is echter los. Timothy gaat dan traag aan de leiding schaatsen waarna Kuiper versnelt. Timothy pikt direct aan maar Sam moet een gaatje laten. Hierdoor wordt Bokkerink tijdelijk opgehouden. Timothy snelt Kuiper voorbij naar de zege. Sam laat nogal gemakkelijk Bokkerink langs de binnenkant passeren en wordt 4de. Ook in het eindklassement wordt hij vierde. Een goed tornooi gereden met een nieuw PR op de 500m maar toch is hij licht ontgoocheld dat hij net het podium mist. Dat is echter met Timothy en Bokkerink ook bevolkt met niet de eerste de besten. Volgende week volgt Reims met niet minder dan 23 rijders en bijna alle toppers waaronder de Italianen Dotti, Anzi en Martini, de Brit Whelbourne, De Fransman Lepaepe en onze eigen Timothy Dewispelaere.

Fotos

Video Halve finale 500 m

Video Finale 500 m

Video Super Finale 1000 m


Turnhout "Opening Games" (7 Oktober)

De eerste wedstijd van het seizoen staat normaal niet op Sams programma, maar deze keer werd met het oog op het groter aantal wedstijden voor Juniors C in de maanden oktober-november-december, gekozen om een eerste test te doen. Zo vroeg op het jaar en met slechts 2 weken training op het ijs kan men natuurlijk geen wonderen verwachten. Er was een goede opkomst met in totaal 17 Juniors C, 14 Nederlanders en Sam, Timothey Dewispelaere en Willem Dewagtere van STK Gent. In Turnhout geen traditionele wedstrijd met uitschakeling op basis van plaatsen maar hier gaan de beste 4 tijden rechtstreeks door naar de A-finale, de mindere naar de B-finale, enzovoort. Sam diende de 1000m en de 500 m te rijden. In de 1000m wint hij zijn reeks en rijdt hij na Timothy de 2de beste tijd. Met een 1.49.10 blijft hij wel meer dan 6 seconden boven zijn besttijd. In de finale, met Timothy, Mike Schepers en Bas Kuiper, wil hij er een snelle wedstrijd van maken. Hij neemt dan ook meteen de leiding. Na 3 ronden verwondering want de wedstrijd wordt afgefloten. De officials waren nog niet klaar met de afhandeling van de diskwalificaties in de vorige wedstrijd. Na 3 ronden kopwerk riskeert Sam het niet meer om weer snel van start te gaan. Het worden eerst een aantal ronden op een traag tempo. Uiteinelijk plaatst hij dan toch een aanval. Die wordt gecounterd door Timothy die hem even later binnenndoor passeert. Op de lijn gaat ook nog Bas Kuiper (1.51.54) net voorbij Sam (1.51.64). De 500 m dan. Ook hier wint Sam zijn reeks. Na Timothy (51.80) en Bas Kuiper (52.12) haalt Sam de 3de beste tijd (52.25), ongeveer 1 seconde boven zijn PR. Als 4de mag deze keer Boyd Zoutenbier (52.81) mee naar de A-finale. Het gaat deze keer wel van in het begin hard. Timothy snelt naar de leiding en Sam start eveneens goed als tweede. Hij moet echter een klein gaatje laten. In 1 van de bochten probeert hij dit te dichten maar maakt een uitschuiver. Jammer want Timothy finisht in 49.92, dus zat er voor Sam een tijd rond de 50 in. Door zijn 3de en 4de plaats in de A-finale eindigt hij in de eindstand als 3de, na Timothy en Bas Kuiper.

Een verslag over hoe de ploeg het deed kun je lezen op http://www.stkg.be

Video Finale 1000 m Juniors C

Video Finale 500 m Juniors C

Volgende wedstrijd op 21 en 22 oktober in Groningen