Bijgewerkt op 29/12/2012

Nieuws
29/12
Bye !!
GastenboekShort track verslagen Seizoen 2007 - 08


"Europa Cup Finale" Spisska Nova Ves, Slovakije

DAG 1 :

Traditioneel eerst de 1500m op het programma de eerste dag. Sam kwam in de reeks uit tegen de beste Oost-Europeaan Bence Beres en de 4de op de West-Europese ranking, de Italiaan Bianchi., bijzonder goed op de 1500m. Verder de Oekraiener Guschcha en de Slovaak Sakmar. Aan de tussentijden te zien schaatste Sam taktisch een goede wedstrijd waarin hij niet uit de eerste 2 ging. Op een 4-tal ronden van de finish nam Beres het initiatief en Sam volgde. Bianchi, die positie achterin had, kwam nog sterk opzetten maar kwam 7/100sten te kort om Sam de 2de plaatst af te snoepen. Door zijn sterke 2de plaats kreeg Sam behalve de Italiaan Dotti met Martini (It), Crolet (Fr), Frankovic (Slvk) en Klosinsky (Pol) haalbare kaarten tegenover zich in de halve finale. Hij versloeg hen reeds allen eerder dit jaar en dus wenkte een A-finale. Sam plaatste zich dan ook na Dotti, maar 4 ronden van het einde plaatste hij binnendoor een passeerbeweging die werd bestraft met een diskwalificatie. Hij mocht niet eens de C-finale schaatsen, en mocht inpakken met een 18de plaats op 20. Ook de Pool Klosinski en de Hongaar Beres (in de ander halve finale) kregen een DQ van de naar het luidt bijzonder strenge jury. Op de koop toe werd Martini "geadvanced" zodat de finale met 7 werd gereden. De "slimme" Italianen eindigden met Dotti, Bianchi, Martini en Palla op plaatsen 1 ,2, 3 en 4, mede doordat Lafarge een DQ kreeg in de finale. Crolet en Frankovic eindigden op 5 en 6. Alleen een finale op de 500m of de 1000m kon Sam nu nog een mooie einduitslag opleveren.

. In eerste instantie wordt de groep slechts beperkt tot 16, dus slechts 4 afvallers, maar een overwinning zou wel betekenen dat hij de kleppers uit de weg gaat in de kwartfinale. Moet kunnen want ook deze tegenstanders was Sam op de 500m reeds iedere keer de baas.

Beste Belg was Timothy Dewispelaere die 2de eindigde na Lepaepe (Fr) : Schitterend ! Bij de junioren C stond Matthias Voste 8ste, bij de Junioren A stond Maarten Slembrouck 12de. De jongste deelnemer, Suzanne De Cleer stond 1 plaatsje hoger, 11de dus, bij de junioren D. Haar zus Annabel was de meest onfortuinlijke en kreeg reeds in de reeks een DQ aangesmeerd.

DAG 2

Op de 2de dag stond de 500m, Sam's favoriete afstand, op het programma, te starten met 5 reeksen van 4. Niettegenstaannde zijn slechte klassering viel de loting mee. . Hij mocht in de reeks van positie 1 vertrekken tegen Hamel (Fr), Horvath (Slvk) en Bianchi (It) Hij won dan ook zijn reeks voor Bianchi, 2de in de stand, en de Fransman Hamel. Op die manier ontweek hij de grote kanonnen in de kwartfinale. Hij mocht bovendien vanuit positie 1 het opnemen tegen de Pool Klosinsky, die hij eerder de baas was dit jaar in Groningen, en de Italiaan Martini. De middelmatige Oekraiener Guschcha was de 4de rijder. Dit alles liet dus het beste verhopen. Het werd echter de tweede opeenvolgende ongelukkige dag voor Sam, Hij schoot als 2de weg maar kwam reeds voor halfweg ten val toen hij met zijn punt in het ijs bleef steken : weg dus halve finale. Bovendien kwam hij nogal ongelukkig in de matten : zelfde manier van 2 jaar gelden in Brugge. Hij ondervond danig last van de rechter enkel dat hij eventjes dacht niet meer te kunnen starten. Met hinder reed hij zich telkens als 2de na de Pool Zawislak nog naar de 10de plaats. Logisch in geen goede tijden, zelfs even boven de 48". Bovendien bleek het ijs toch niet zo goed want ook in de finales werden nauwelijks records gebroken. De finale werd gewonnen door Lafarge (Fr) voor Beres (Hun), Dotti (It) en Klosinsky (Pol). Sam stonde 14de...in de voorlopige klassering. Hart vasthouden dan voor de kwartfinale van de 1000m waar Sam het met Bianchi en Klosinsky weer niet onder de markt kreeg. Hij klaarde het om als 2de te eindigen na Bianchi, wat hem een voorlopige 11de plaats opleverde en mocht op dag 3 dus aantreden in de halve finale..

Sam's kamergenoot Matthias Voste werd net na Sam 11de op de 500m en stond na 2 afstanden op een 10de plaats in het voorlopige klassement. Suzanne De Cleer won de C-finale en stond 11de. Timothy Dewispelaere volgde in de halve finales van de 500m Sam's (slechte) voorbeeld en ging onderuit. Hij won wel de B-finale, eindigde op die manier 5de, en kon mooi 3de blijven in het klassement. Maarten Slembrouck plaatste zich na een direct uitschakeling toch nog voor de C-finale, waarin hij 4de eindigde. Grootste pechvogel van de eerste dag, Annabel De Cleer, kon zich plaatsen voor de A-finale waarin enkel Gilmartin (GBr), moest laten voorgaan maar Zawada (Pol) en Kalapacs (Hun) achter zich hield. Zo zie je maar hoe dicht winst en verlies bij elkaar liggen in shorttrack. Annabel rukte op naar de 4de plaats in de klassering.

In de de reeksen van de aflossingen moesten Sam, Timothy Dewispelaere en Maarten Slembrouck het opnemen tegen Hongarije, Italie en Tsjechie. Ze eindigden 3de na Italie en Hongarije en waren dus uitgeschakeld.

DAG 3

Sam moes the in de halve finale van de 1000m opnemen tegen Lafarge (Fr, 2) , Bianchi (It, 3), Matini (It. 5) en Gorecki (Tsj, 13). Het kwam erop aan de 2 Italianen achter zich te houden, alhoewel ook de beste 3de uit de halve finales mee mag naar de finale. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Sam was nog om 4u 's nachts wakker geworden van de pijn in zijn enkel en besliste pas na de opwarming om tocht te starte. Het werd zoals wel vaker een nek aan nek race waarin Lafarge en Bianchi iets te sterk waren maar waarin Sam verbeten vocht voor het 3de plaatsje en met 1/100ste seconde Martini net achter zich hield. Omdat hij op de 2de dag een betere tijd had gereden dan de 3de uit de andere finale, de Italiaan Palla, mocht Sam met Lafarge, Bianchi, Dotti en Beres naar de finale. Lafarge zette alles op alles om te winnen en op die manier nog eindwinst in de wacht te slepen, maar de jury bedacht hem met een diskwalifiactie voor "kicking out". De 2 gevallen rijders, Sam en Bianchi, reden naar plaatsen 3 en 4 achter Dotti en Lafarge. Zo wordt Sam toch nog mooi 6de. Jammer van de DQ op de eerste dag, anders had er misschien podium ingezeten.

Podium was er wel voor Timothy Dewispelaere. Ondanks een vroege uitschakeling in de kwartfinales en een 9de plaats op de 1000m werd zijn 3de plaats niet meer bedreigd. De finale (en de einduitslag) ging naar Whelbourne (GBr) voor Lepaepe (Fr), die reeds op die posities stonden. De nummer 3 en 4 uit de finale, Hakkenberg (Ned) en Viscardi, verzamelden onvoldoende punten. Bij de junioren C schaatste Matthias Voste de C-finale en werd 11de. Dit was ook zijn plaats in de eindrangschikking. Maarten Slembrouck werd 2de in de C-finale van de 1000m en eveneens 11de in de eindklassering. De jongste De Cleer "sister" Suzanne deed zowel op haar 3de afstand, de 800m als de einduitslag 1 plaatsje beter : 10de dus. Ten slotte haar oudste zus Annabel : die mocht als enige van de Belgen haar 2de finale schaatsten, waarin ze 3de eindigde. Zelfs een DQ van de Engelse Gilmartin bracht haar jammer genoeg niet meer dichter dan haar reeds 4de plaats in de eindrangschikking. De DQ van de eerste dag blijkt ook bijzonder jammer voor haar. Hieronder de volledige eindklassering van de juniors C

De Volledige uitslagen


"Star Class" Mannheim

Donderdagmorgen vertrok Sam met een nationale junioren selectie onder leiding van Simon en  Antoine Van Vossel met een busjes richting Mannheim. Hierbij waren ook STKGers Hanne Van Hijfte, Timothy Dewispelaere en Robin Van Steen en Bruggelinge Mathilde De Cleer. Voor Sam was het de eerste keer dat hij in de Belgische 3-kleur mocht schaatsen. Bovendien gold de wedstrijd als kwalificatie voor de Eruope Cup Finale later dit jaar in het Slovaakse Spisska Nova Ves. Aan motivatie dus geen gebrek.

Op donderdag kon er nog getraind worden en het ijs bleek redelijk maar niet van superkwaliteit. Vanaf de vrijdag werden het 3-dagen van hoge intensiteit waarin de wedstrijden elkaar vliegensvlug opvolgden. Op de 1ste dag 3x een 1500m wedstrijd + de heat van de 500m. Op de 2de dag de kwartfinale, halve finales en finales van de 500m en 2x een 1000m, dit telkens in de namiddag. Ten slotte op zondagmorgen de halve finales en finales van de 1000m.

Dag 1: Voor Sam begon het tornooi goed. Hij won de heat van de 1500m in een nieuw PR van 2.37.820, niet dat dit snel is maar leuk meegenomen. In de halve finale reed hij een taktische sterke wedstrijd, waarin hij in de laatste 2 ronden de maat nam van o.a.de Italianen Bianchi, Anzi en Bruzzo. Met een finale punten in handen kon een kwalificatie voor Spisska nog moeilijk mislopen. Geen Cyril Lafarge in de finale want die kreeg reeds in de reeksen den DQ doordat hij bij de finish niet binnen de finishlijn reed. Behalve de Italiaan Dotti waren alle andere rijders haalbare kaarten voor Sam, en zat er dus zeker een podium plaats in op die afstand. Het liep goed in de 1500 m finale tot 2 ronden voor het einde. Sam stak wel veel energie in het behouden van een goede positie en zag toen de Italiaan Dotti van zich wegschaatsten en ook 1 voor 1 de andere Italianen Bianchi, Palla en Martini evenals de Nederlander Bokkerink hem voorbijsnellen. Bokkerink viel nog zodat Sam als 5de eindigde. Daarna plaatste Sam zich moeiteloos voor de kwartfinale van de 500m door zijn heat te winnen.

Dag 2: Zoals gebruikelijk zette Sam op de 2de dag zijn best prestaties neer. Hij won de kwartfinale en de halve finale van de 500 m , deze laatste tegen Bianchi en kwam samen met supermannen Dotti en  Lafarge en de ook al sterke Italiaan Bianchi in de 500 m finale terecht. Vanuit positie 3 snelde hij eventjes Dotti voorbij maar moest de krachtpatser even later weer voorbijlaten. Lafarge bedreigen zat er voor Dotti niet meer (Merci beaucoup voor Sam van David, Franse coach). Door zijn 3de plaats was voor Sam Spisska nu wel binnen en kon hij relaxt de 1000m aanvangen. Opnieuw reed hij taktisch goeie wedstrijden die hij telkens won. In de 2de wedstrijd was dat tegen Palla, 2de op de 1500m en dat beloofde voor de halve finale van de volgende dag.

Dag 3:Voor Sam was zowiezo een podium plaats weggelegd indien hij zich in de halve finale ten nadele van Palla kon plaatsen, maar in het spoor van Dotti reed die bijzonder sterk en zag Sam geen kans meer om die voorbij te gaan. In de B-finale maakte Sam echter veel goed door in het spoor van de Italianen Martini en Bianchi naar een nieuw PR en officieus Belgisch record bij de junioren-C te snellen van 1.35.818 ! Martini viel stil en eventje kwam Sam naast Bianchi maar hij finishte uiteindelijk nipt 2de. Met een 5de plaats in de einduitslag mocht hij uiteraard tevreden naar huis en zich klaarmaken voor de Europe Cup Finale.

Na nog een hapje in de kantiene werd onder helse weersomstandigheden terug gereden en konden de schaatsers zich beginnen opmaken voor de examens ! en een gelukkig duo eveneens voor de Europa Cup Finale. Proficiat en bedankt aan alle shorttrackers, Simon en Antoine voor nog maar eens 3 dagen spektakel, spanning, hoogtepunten, ontgoochelingen, gezelschap, coaching en begeleiding, die dit voor iedereen weer een onvergetelijke gebeurtenis maakten.

FOTO'S DOOR VINCENT DE CLEER :

Sam eerst keer in nationaal pak : Short track is onder andere Concentratie


Halve finale met De Laat, Palla en Dotti


Heat 1500m met Peperkamp en Anzi

Start halve finale 1000m naast Palla


Start finale 500m naast Dotti en Lafarge


Start finale 5000m : verbeten gezichten


FOTOS DOOR Dhr. VERBEEK 

Heat 1500m met Peperkamp, Anzi, Bruzzo en Adams

Halve Finale 500m gewonnen voor Bianchi en De Lorenzis
Finale 500m :3de na Lafarge, Dotti en voor Bianchi
Finale 500m : Wel uit de startblokken voor Dotti !
Halve finale1000m met Palla, Dotti en De Laat
B-Finale 1000m : Martini, Bianchi en De Laat
B-Finale 1000m : na Bianchi maar Martini voorbij
B-Finale 1000m : 2de na Bianchi met nieuw Belgisch record junioren-C van 1.35.818


"Alta Valtellina Trophee" Bormio

Bormio is het Europese Mekka van het short track, herbergt de best Europese shorttrack club, staat voor "superijs", een fantastisch mooi berglandschap en de jaarlijkse meest prestigieuze Europese wedstrijd van het jaar. Geen wonder dat meer dan 200 deelnemers, verdeeld over senioren en junioren A t.e.m. D, present tekenden. In Sam zijn groep (juniors C) waren ze met 20 en dienden er 2 afstanden, de 1000m op vrijdag en de 500m op zaterdag, gereden te worden. De finalisten mochten op zondag de superfinale over 1500m rijden. Voor Sam werd het een ongelooflijke ervaring met bovendien een goed eindresultaat er bovenop. De eerste dag startte nochtans in mineur. Na een vlotte overwinning in de reeks waarbij de groep herleidt werd tot 12, ging het immers fout in de halve finales. Er werden 3 halve finales gereden met 4 rijders waarbij zich de 2 besten + 2 van de 3 derdes zich plaatsten voor de halve finales. Sam kwam uit in een rit tegen de ongenaakbare Lafarge en met de Italiaan Bianchi als belangrijke tegenstander voor de 2de plaats. Hij zou op aangeven van de coach wachten om pas op het einde een versnelling te plaatsen maar bang dat hij zoals in Groningen zelf zou voobijgesneld worden ging hij reeds na 5 ronden. Het leek dat hij, nadat Lafarge had overgenomen, zou standhouden maar in de voorlaatste bocht maakte hij een klein slippertje zodat de Italiaan Bianchi in zijn spoor kon komen, in de laatste bocht meer snelheid maakte en hem op de meet net voorbij ging. Gezien de rit traag van start was gegaan kreeg Sam de slechtste tijd van de derdes achter zijn naam en mocht dus inpakken. De 2de dag zou alles goed maken. Nochtans moest vanuit positie 4 gestart worden in de reeks, samen met een van de favorieten, de Hongaar Beres die 2de eindigde op de 1000m, de sterk Italiaan Giordano, en een 2de Italiaan Conti. Een plaatsing was dus niet voor de hand liggend, maar Sam schoot als een raket weg naar de leiding. Beres nam over en Sam kon niet aanpikken. Giordano kwam steeds dichter maar strandde op 1/10 seconde zodat Sam door kon naar de kwartfinale met de 4de beste tijd, een 47.113, meteen ook een nieuwe persoonlijke besttijd. Op die manier dwong hij een gunstige loting af. Naast superfavoriet Dotti waren zijn andere tegenstanders, de Tsjech Frankovic en de Italiaan Salzani, klopbaar. Sam kon Dotti in de start niet volgen maar reed onbedreigd naar de 2de plaats, opnieuw met de 4de beste tijd zodat hij in de halve finale zowel Dotti als Lafarge kon mijden en uitkwam tegen de Hongaar Beres en de kwaaie Italianen Martini en Bianchi. Opnieuw kende Sam een superstart en was zelfs voor Beres weg. Hij ging het volle pond maar kon niet vermijden dat de Hongaar hem toch voorbijging. Tot de laatste meters was het knokken om Martini en Bianchi in die volgorde net achter zich te houden, maar met een 2de plaats en nogmaals een verbetering van zijn PR, nu 46.365, mocht Sam naar de finale. Hierin zou hij zich normaal moeten tevreden stellen met een 4de plaats. Lafarge, Dotti, Beres en Sam schoten in die volgorde uit de startblokken en Sam kon de 1ste ronde goed volgen zodat een supertijd erin zat. Beres tikte echter Dotti aan en beide gingen onderuit zodat de 2de plaats in Sam's schoot werd geworpen. Hij moest de laatste 3 ronden op die manier wel alleen volmaken zodat een verdere tijdsverbetering er niet meer inzat. Wel nog een superfinale met 5 op zondag over 1500m dus. Voor die finale stond Sam met evenveel punten als Beres maar erna geklasseerd als 4de. Hij moest dus voor de Hongaar eindigen om eventueel een vooraf onmogelijk geachte podiumplaats eventueel binnen te halen. Hij had er zin in en had tijdens de eerste helft van de rit het gevoel dat hij heel lang had kunnen meegaan maar kwam halverwege ten val (zijn eerste dit seizoen !). Doordat Lafarge werd gediskwalificeerd werd hij wel nog 4de, maar bleef wel op een 4de plaats in de eindrangschikking, na Dotti, Lafarge en Beres. Een bijzonder goed resultaat dat belooft voor de Star Class wedstrijd binnen 2 weken in Mannheim en hopelijks de Europa Cup Finale eind december in Spisska Nova Ves in Slovakije.

Beste short trackers uit gans Europa
Superijs
Super omgeving
Nieuw PR voor Sam

"Autumn Tournament" Groningen

19 Juniors C kwamen er afgezakt naar Groningen waaronder alle betere Nederlanders en 1 onbekende Pool Klosinsky. Op de eerste dag stonden niet minder dan 6 races op het programma voor Sam. Hij kende een superdag en won ze alle zes. Eerst stond er 4x een 1000m voor de boeg en het zou er dus op aankomen om de krachten te doseren. Sam won zijn reeks en de kwartfinale zonder problemen en moest in de halve finale dan uitkomen tegen de onbekende Pool. Hij liet hem de leiding nemen maar kon het niet laten om enkele ronden voor de finish zijn kaarten op tafel te gooien en de Pool buitenom voorbij te rijden en ook deze halve finale te winnen. De andere halve finale ging logisch naar Christian Bokkerink voor een verrassende Izaak De Laat. In de finale drongen de andere rijders Sam de leiding op. Klosinsky en Bokkerink verrasten hem nog op de koop toe door een bijzonder snedige demarrage. Sam ging in een directe poging om beide direct bij te benen even te wijde uit de bocht zodat zelfs De Laat hem voorbij reed en hij in een uitzichtloze 4de positie terecht kwam. Hij begon echter aan een indrukwekkende remonte, waarbij hij op 1 ronde van de finish in het spoor van de Pool kwam en die met een eindjump 3 duizendsten van een seconde voorbleef. Bokkerink was ondertussen uit de bocht gegaan. Het zou hem nog 2 keer gebeuren zodat hij zich zelf op die manier buitenspel zette.  Door het tactisch rijden geen supertijd voor Sam in de 1000m ; beste dat er in zat was een 1.41. In de reeks en kwartfinale kende Sam weinig problemen. Door de vermoeidheid en weinige tegenstand zat er ook niet echt een goede tijd in 48.506 in de kwartfinale. Een nacht met weinig slaap door het straatlawaai in uitgangstad Groningen maakte dat Sam weinig fris aan de 2de dag begon. In zijn halve finale mocht hij vanaf positie 2 uitkomen tegen Bokkerink, Schepers en Kramer. Bokkerink schoot weg als een pijl uit een boog en Sam had moeite om te volgen. Hier zat dus wel een supertijd in, maar Bokkerinks kracht is momenteel van een niveau dat hij niet kan beheersen want weerom ging hij uit de bocht. Sam schaatste op veiligheid uit voor Schepers die blij was dat hij kon volgen : zo zat er weer slechts een 48.580 in. Het bleek wel de snelste tijd zodat Sam vanuit positie 1 de finale mocht rijden tegen de Pool Klosinsky, Schepers en De Laat. Sam schoot het snelst uit de startblokken en in de stijd achter hem was er een valpartij waarbij Klosinsky werd gedeklasseerd en Schepers het slachtoffer van werd. Door zijn 2 overwinningen in de finales en de DQ van Klosinsky was Sam nu al zeker van de eindoverwinning. De superfinale over 1000m kende een ongewoon verloop. Bokkerink ging direct volle bake schaatsen, Klosinsky probeerde te volgen en nog verder volgde een verrastte, maar ook wat uitgebluste Sam. Bokkerink viel stil en de Pool ging hem nog voorbij. Sam schaatste uit op zekerheid op een 3de plaats. Met eindwinst en winst in 8 van de 9 ritten zonder meer weer een bijzonder geslaagde tornooi. Nu start de voorbereiding op de Alta Valtellina Trophee in Bormio waar het anderse koek zal zijn. Betrachting zal vooral zijn om een nieuwe besttijd (nu 47.62) op de 500m neerzetten en de kloof met de bijzonder scherpe Belgische besttijd van 45.98 die bijna 10 jaar op naam van Ward Janssens staat te proberen benaderen.

De Volledige uitslagen

Fotoreportage

Wachten in de heat box met Schepers en Bokkerink
Tussen Schepers en Bokkerink start 1/2 finale 500m
Bekomen na de rit
Mooi podium met Klosinsky en De Laat


Opening Games Turnhout

Sam (nog junior C) gaf er de voorkeur aan om in Turnhout 1 klasse hoger te rijden bij de juniors B. Het werd een traditionele Belgie-Nederland met 3 Belgische en 12 Nederlander schaatsers. Sam zette in zijn 1ste 1000 meter als 3de meteen zijn persoonlijk record van vorig weekend een klein beetje scherper met een 1.39.50 en mocht aantreden in de B-finale. In het spoor van 3 Nederlanders, Sikma, Sonneveld en Kunne, kon hij een prachtige tijd van 1.37.02 neerzetten.  Een prachtprestatie want bijna volle 4 seconden sneller dan vorig jaar, en dat met bovendien nog 2 halve slippertjes die hem wat extra tijd kostten. Meteen goed voor een nieuw junior-C Belgisch record dat voorheen op de naam van Timothy Dewispelaere stond (1.38.679), en zowaar eerste doel van het seizoen nu al bereikt of overschreden. Want niet eens zoveel trager dan de 1.35.70 op naam van Pieter Gysel die er nog steeds staat als besttijd op die afstand bij de Juniors B. In de 500m schaatste hij meteen zijn 2de beste tijd, 48.07, in de reeksen en mocht eveneens naar de B-finale. Hierin slaagde hij er in als 3de na Hakkenberg en Sikma, weer een nieuwe persoonlijke besttijd te rijden van 47.62 t.o.v. zijn vorige tijd van 47.75. Niet slecht maar Sam was toch bijzonder ontgoocheld want hoopte met behulp van de sterke tegenstand toch iets beter te doen. Hij eindigde wel mooi 7de van de 15 B-junior deelnemers. Dus een uitermate geslaagd tornooi, jammer genoeg niet goed genoeg bevonden om het Nationaal team te vertegenwoordigen volgend maand in Bormio, Italie. Volgend week volgt Groningen, waar Sam voor de zege probeert te gaan in zijn categorie.
Een filmpje van Sam's record volgt nog, alvast

Fotoreportage

De Volledige uitslagen
Star Class Baselga Di Pine, Italie


De eerste wedstrijd van het seizoen hield meteen een verre verplaatsing in naar de Italiaanse Dolomieten. Plaats van gebeuren was een oord dat vooral bekend staat bij lange baan schaatsers: het mooie bergdorpje Baselga di Pine, op een hoogte van 1000m en een 20-tal kilometer van de stad Trento. Meteen ook een wedstrijd die qua niveau kon tellen. Behalve een aantal Nederlanders waren zowat alle goede Europese short trackers uit Sam's categorie, de juniors C, aanwezig. In totaal met z'n 31 waaronder niet minder dan 12 Italianen, 5 Duitsers, 5 Britten, 4 Fransen en 2 Nederlanders. Voor Belgie trad naast Sam ook Matthias Voste aan. De verwachtingen bij Sam waren, met slechts 6 trainingen op het ijs, niet al te hoog. (We hoorden een Britse schaatser die reeds 80 uren achter de rug had !). Bedoeling was vooral om de kansen op plaatsing voor de Europa Cup Finale in Spisska Nova Ves, Slovakije, erin te houden. Selectie voor deze wedstrijd is immers weggelegd voor de beste 10 West-Europeanen in deze wedstrijd + een 2de Star Class wedstrijd in Mannheim begin December.

Zoals gebruikelijk 3 afstanden op het programma, te beginnen met de 1500m gevolgd door de 500m en de 1000m. Deze keer echter geen superfinale. Sam wist zijn reeks van de 1500m meteen te winnen en zich te plaatsen bij de beste 18. Uit 3 reeksen van 6 schaatsers zouden telkens de eerste 2 de finale mogen schaatsen met 6. Sam moest het tegen niet minder dan 4 Italianen en de Nederlander Sidney Swart opnemen en jammer genoeg bleken 2 Italianen, Martinin en Giordano, in dit stadium van de competitie nog te sterk. Sam finishte als 3de, wel voor de Italianen Casinelli en Tavernar, maar moest dus naar de B-finale samen met Casinelli. Ook hierin terug niet minder dan 4 Italianen en opnieuw bleken er 2 te snel. Marco Anzi won voor Casinelli en Sam, zodat Sam na de 1ste afstand als 9de stond geklasseerd. 3 keer schaatste hij iets meer dan 2min45sec, meer dan 4 seconden boven zijn besttijd, dus zeker nog niet op niveau. De 500m reeksen en kwartfinales werden nog dezelfde dag afgewerkt. Sam eindigde in zijn reeks 2de na Casinelli en werd eveneens in de kwartfinale 2de, na de ongenaakbare Cyril Lafarge, maar voor de Italiaan de  Lorenzis, en dacht zich te plaatsen bij de beste 8. In de rechte lijn had hij zich volgens de jury echter wat te breed gemaakt en kreeg een diskwalificatie voor "cross-tracking" aan zijn been, zodat hij 's anderdaags alleen nog voor plaats 17 kon schaatsen. Een barstende hoofdpijn en een slecht gevoel maakten zich van hem meester en hopelijk zou een goede nachtrust hem erboven helpen.

Zo geschiedde ook. Sam won de beide resterende 500m's in niet onaardige tijden van 48.4 en 48.6, minder dan 1 seconde van zijn besttijd verwijderd en dat op eign houtje, dus zeker niet slecht. Verder op de dag reed hij ook 2x een goede 1000m. Telkens werd hij 2de, in de reeksen na Crolet en in de kwartfinale na Martini. Deze laatste wedstrijd pakte hij taktisch sterk aan door Crolet de leiding op te dringen en door, nadata Martini had overgenomen, kort op de Fransman te schaatsen. Die kreeg het zodanig op de heupen dat hij onderuitging en de halve finale voor Sam open lag. De 2de dag werd nog mooi afgesloten doordat Sam met "Gentenaars" Timothy Dewispelaere en Robin Van Steen zich als 2de plaatsten voor de finale van de 2000m aflossing.

De derde dag werd nog beter. Sam kwam in de halve finale tegen 3 sterke Italianen uit : Dotti, Palla en Bianchi en moest deze in die volgorde laten voorgaan maar zette wel een nieuwe besttijd neer van 1.39.767. In een spannende B-finale toonde hij zijn klasse en durf door een aanval te plaatsen op een 3-tal ronden van het einde. Alleen Bianchi kon Sam nog remonteren, maar de andere Italianen, Anzi en Giordano, en de Fransman Hamel hield hij mooi achter zich, zodat hij 6de eindigde op deze afstand.

Kers op de taart was de finale van de 2000m aflossing waar STKG bij de juniors B (met Sam) zowaar een zilveren medaille uit de brand sleept na het nationale team van Frankrijk, maar voor het nationale team van Italie ! UIteindelijk eindigde Sam als 11de maar met slechts enkele puntjes meer dan de nummers 8,9 en 10 en bovendien kregen we vandaag het heuglijke nieuws dat van de 8 Italianen die hem voorafgaan er maximaal 4 Italiie mogen vertegenwoordigen op de Europa Cup Finale. Zo kan Sam stilaan beginnen dromen.....

Filmpjes volgen nog alvast :

Fotoreportage

De Volledige uitslagen
be/0708%20