Bijgewerkt op 29/12/2012

Nieuws
29/12
Bye !!
GastenboekShort track verslagen Seizoen 2011 - 12


25-27 November: 2de Star Class wedstrijd in Hasselt

Sam haalde in de 2de Star Class wedstrijden over de 3 afstanden de finale en won 6 van zijn 8 kwalificatiewedstrijden. In de eerste finales over de 1500m en de 500m moest hij zich echter tevreden stellen met een 5de en 4de plaats. Op de 1500m liet hij de Engelsman Murray te vlot passeren en had een 3de plaats zijn deel moeten zijn. Op de 500m had hij pech toen hij bij de start een slag in zijn mes kreeg. Hij was immers goed weg in het zog van  Matthias Voste maar de hinder die hij ondervond was mee oorzaak dat hij de Nederlander Prinsen en de Italiaan Martini moest laten passeren. Deze 2 afstanden leverden hem een 4de plaats in de tussenstand op, echter wel met een zelfde aantal punten als de Italiaan Martini en de Brit Murray. Alles dan maar op de 1000m zoals op de Star Class in Bormio. Op 6 ronden van de finish plaatste hij zijn aanval maar werd na de laatste bocht nog met 12 duizendsten geklopt (net van deze rit jammer genoeg GEEN fotofinish) door Adwin Snellink die op die manier ook de eindwinst greep. Na Matthias Voste die door een penalty eindwinst uit zijn handen zag glippen, werd Sam uiteindelijk 3de. Samen met zijn 2de plaats in Bormio is hij op die manier verzekerd van de Star Class finale in maart in Roemenie.


FOTOS van het podium. Video Finale 1000m door V De Cleer. Video Finale 1500m, en verder via shorttrackonline Alle uitslagen.


7-9 Oktober: 1ste Star Class wedstrijd in Bormio

24 Junioren A schreven zich in voor deze eerste van 3 Star Class wedstrijden. Aan de hand van de 2 beste uitslagen worden 8 schaatsers geselecteerd voor de Europacup finale in maart 2012. Daar mogen ze het opnemen tegen 8 Oost-Europeanen die zich via de Danubia wedstrijden kwalificeren. De uiteindelijke winnaar is de "officieuze" Europese kampioen in zijn junioren klasse. Sam begon op de eerste dag dramatisch op de 1500m. In de reeks werd hij er letterlijk uitgeduwd door de Brit Cochrane die terecht een gele kaart incasseerde. Gelukkig reed Sam in winnende positie zodat hij kon doorschuiven naar de halve finale. Hierin viel halfweg een andere Brit, Tristan Adams net voor Sam wat hem zelf ook ten val bracht. Weg finale dus.....In de B-finale won hij vervolgens in een persoonlijke besttijd van 2min23 nadat hij de laatse 9 ronden voor zijn rekening nam, maar dat was een magere troost. Op de 2de dag won Sam zowel zijn reeks als zijn kwartfinale zonder echt te moeten doorzetten. Dat resulteerde echter in matige tijden zodat hij in de halve finale op postie 3 diende te starten tegen de beste sprinters, landgenoot Matthias Voste en de Italiaan Martini. Matthias ging, zoals in al zijn 500meter er als een speer vandoor. Martini en Sam konden enkel volgen in die volgorde. Een redelijke tijd van 44'17" voor Sam maar dus weer geen finale. Die werd net als de dag voordien trouwens gewonnen door Matthias. Na het winnen van de B-finale had Sam 4 van zijn 7 ritten gewonnen maar stond op een bijzonder teleurstellende 10de plaats door het missen van finalepunten. Op de 3de dag zat er dus niks anders op door de 100m finale te halen. Opnieuw won Sam zijn reeks en kwartfinale. De halve finale ging deze keer tussen hem, Voste, de Brit Simms en de Italiaan de Lorenzis. Matthias ging er als een speer vandoor en de Lorenzis reed zich met Sam en Simms in zijn spoort murw achter. Ook Matthias viel volledig stil zodat Sam aan de leiding kwam. In extremis ging Simss die gehele tijd gevolgd had er nog over maar de finale was een feit. De finale kende een tumultueus verloop. De Nederlander Mark Prinsen ging voor de 5de keer tegen het ijs op 1 ronde van de finish toen hij aan de leiding reed. Hij sleurde Sam die in zijn spoor zat mee, en ook Simss ende Fransman Meline kwamen ten val. Meline bleef gekwetse liggen maar de andere 3 krabbelden recht. Sam finishte na Prinsen, maar die werd uiteraard gediskwalificeerd. Zo tekende Sam voor de overwinning en sprong hij in de stand nog net over Simms en Meline naar een 2de plaats. Belgie boven dus met Matthias Voste op 1 en Sam op 2. Alle A-finales gewonnen door de Belgen. Sam won 1 A-finale en B-finale en in totaal 7 van zijn 11 ritten.Videos van kwartfinales, halve finales en finales van de 1000m en de 500m,  FOTO
S van de hand van Vincent De Cleer, en verder via shorttrackonline Alle uitslagen.


1-2 Oktober: Invitation Cup in Heerenveen

Veel geprobeerd, niets gelukt : zo kan Sams vuurdoop bij de Elite shorttrackers samengevat worden. Niet minder dan 41 schaatsers tekenden present voor deze eerste confrontatie. Hieronder voltallige delegaties uit Nederland, Engeland, Duitsland en Hongarije. Het was duidelijk wennen en de eerste 1500m maakte Sam geen kans. In de herkansing echter leek hij goed op weg om mee te strijden voor de overwinning toen hij net iets te kort kwam bij zijn passeerbeweging en in contact kwam met de Hongaar Liu. Door het contact werd hij niet alleen uitgeschakeld maar kreeg ook nog een penalty. In de 500m diende hij vanuit positie 4 te starten en kon geen plaatsen goedmaken. In de herkansing was hij de snelst en rukte, opnieuw vanuit positie 4, op naar de kop met een mooie passeerbeweging. Er was echter opnieuw contact, deze keer met de Duitser Milz, waardoor beiden snelheid verloren zodat opnieuw een 4de plaats het resultaat was. Als het ware een 3de keer dit scenario op de 1000m, waar een klein duwtje van de Duitser Hannes Kroger Sam ten val bracht. Duidelijk dus veel leergeld betaald. Niet onlogisch want zo'n driekwart van de tegenstanders had wereldbeker ervaring. Nog vermelden dat samen met de Duitsers Milz en Becker, Sam en Matthias Voste in de 5000m relay gelijke tred konden houden met de Nederlands invallersteams en een gemengd team bestaande uit de Israelier Bykanov, de Rus Elistratov en de Letten Saulitis en Pukitis in een mooie tijd van 7min12sec. De Rus won het tornooi. Sam werd als 38ste afgevlagd. Volgend weekend meer spek voor zijn bek bij de junioren A in de eerste star class wedstrijd in het Italiaanse Bormio. Alle uitslagen.


20-21 Augustus: Desert Classic in Salt Lake City

29 deelnnemers kwamen aan de start bij de categorie "open". Op basis van een "time trial" over 1000m werden die ingedeeld in een categorie A en B. Sam kon zich bij de beste 18 plaatsen en werd, ingedeeld in groep A met o.a. Garcia, Rodowski, Callister, Kirkpatrick en Uvehara, allen lid van het USA National team, en 4 Japanners. Hij begon fantastisch goed op de 1500m door zich als 2de te plaatsen voor de finale. Hierin werd hij nipt geklopt voor de 2de plaats, maar werd niettemin onverhoopte 3de, na Garcia en de Japanner Saito. In een taktische race kon hij nog net zijn persoonlijke besttijd verbeteren naar 2'25"338. Op de 500 meter begon hij ook goed door zijn reeks te winnen in een redelijke tijd van 44"584, voor Kirpatrick. In de halve finale werd hij vanuit startpositie 3 in de eerste bocht gehinderd door diezelfde Kirkpatrick. Hij kwam er niet meer voorbij en werd ontgoocheld 3de in praktisch dezelfde tijd. 44"572. Rodowski won in 43"634. In zijn zog had Sam allicht in de buurt of misschien scherper dan zijn PR (43"9) gereden. Tens slotte kreeg hij in de B Finale een diskwalifiactie. De 1000m begon dan weerom slecht met een val. In de C-finale werd er snel gereden en finishte Sam 2de in een scherpe 1'29"732, zijn 2de beste tijd ooit en slechts 2 tienden verwijderd van zijn PR, ook meteen goed voor de 4de beste tijd op het tornooi. Al bij al een 1ste geslaagde test. Immers werd er tot nu toe niet op snelheid getraind. Bovendien had Sam duidelijk te lijden onder een slechte start op de 500m, normaal toch een sterk punt, maar ook hierop werd nog niet getraind. De komende weken wordt er vooral op techniek getraind. Naar het einde toe komt snelheid aan bod. Op die manier hoopt hij op de Invitation Cup in Heerenveen toch al voor enkele mooie tijden en resultaten te kunnen zorgen. Enkele FOTOS